Farma Ovaca - Stanic
Prisutni korisnici
bullet.gif Prisutni gosti: 1

bullet.gif Prisutni clanovi: 0

bullet.gif Ukupno clanova: 298
bullet.gif Najnoviji clan: lila157
Prijatelji

Istorijat Farme
blank.gif Pocetak bavljenja ovcarstvom ove familije datira davne 1870 godine , kada su prvi put ovce stigle na ovo gazdinstvo.
Drzalo se godinama preko 1000 ovaca rase Cigaja , vremenom se broj smanjivao , ali ovaca je uvek bilo.
Danas ova porodica nastavlja tradiciju dugu preko jednog veka, a sada se na imanju drzi rasa Ile de France.
Ovce su se ranije drzale na salasu vecim delom godine , da bi samo tokom zimskog perioda bile kod kuce , kada nastupa i jagnjenje.
Toliko su ovce bile , a i ostale , vazan deo ovog domacinstva , slobodno se moze reci da su se one drzale iz ljubavi isto koliko i iz materijalne koristi , iako je u ta vremena ovca podmirivala mnoge potrebe domacinstva od prodaje jagnjeta , mesa , mleka , vune.
Tada su se razni predmeti pravili od vune kao sto su dzemperi , prsluci , kape, salovi , jastuci , rukavice, torbe, carape... Mleko se koristilo u ishrani (mleko , kiselo mleko, sir , kajmak...) , dok su se prodajom mesa obezbedjivala sredstva za zivot. Hrana za ovce se , kao i danas , proizvodila na imanju.

Na salasu je uvek bilo dobrih pulina koji su bili od velike pomoci cobanima. Razne zanimljivosti tokom ovog perioda su se desavale vezane sa ovce. Uglavnom su se desavale kada se okupe cobani i vlasnici grla u vreme sisanja ovaca,kupanja ovaca...
Nekada se toliko opuste da se vise nije znalo ko ciju ovcu sisa , da li je neka ovca sjagnjena pa bi trebalo izbeci sisanje. Desilo se da se ovca ojagnji u toku sisanja , sto je razlog da se malo i slavi, jer je sreca da je neplanirano jagnjenje proslo u najboljem redu.
Postoje mnoge emotivne , istinite price , vezana za period drzanja ovaca.
Evo jedne , vezane za cukundedu po imenu Vasa. Od prvog do poslednjeg dana zivota bio je vezan za ovce. Jedne zimske veceri ( 1952 ) zatrazio je od svoje zene da mu donese u sobu jagnje. Tih dana stari Vasa je bio bolesljiv... Zena je to uradila , otisla do stale ,uzela jagnje i donela u sobu. Cukundeda je proveo neko vreme sa jagnjetom,a kada je zena izasla da odnese jagnje i vratila se u sobu stari je preminuo. Ova druga prica je o dedi Zoranu. Deda Zoran je zbog sve losijeg stanja u drzavi i bezparice bio prinudjen da proda celo stado ovaca , otprilike 100 ovaca, kako bi se doslo do nekih sredstava za zivot. Danima posle prodaje je izlazio tuzan u dvoriste,gledao u praznu stalu i govorio kako ce kad tad vratiti ovce u svoje dvoriste. Posle par godina zelja mu se ispunila i nije bilo srecnijeg coveka u tom trenutku od njega. Neraskidiva veza se nastavlja i danas. U to davno vreme , obaveza gazde za sezonu cuvanja ovaca prema cobaninu bila je 30 kg psenice , 30 kg kukuruza i 300 grama slanine po grlu i od 10 ovaca jedno jagnje. Cobanin je dobijao i jelo od gazde kada dodje u selo i donese mleko,posto je coban morao od svake muzare 30 litara mleka da donese gazdi , pa su domacice pravile sir, kajmak , kiselo mleko... Danas je doslo malo drugacije vreme sto se tice uzgoja ovaca...salasa je sve manje , kao i pravih cobana , dobrih pulina , ali ljubav prema ovcama je ostala ista.

Braca , Nikola i Ivan , su nasledila ljubav prema ovom poslu , te im nije tesko palo da nastave porodicnu tradiciju koju su zapoceli redom : cukundeda Vasa , cukundeda Rada , pradeda Zivojin , pradeda Milos , deda Milan , deda Zoran , otac Dragan. Od 2012 godine na ovom gazdinstvu se krece sa uzgojem ovaca rase Ile de France. Prva grla su kupljenja od odgajivaca iz Zemuna , po imenu Zeljko Krnjaja. Njegove ovce se smatraju najkvalitetnijim u drzavi , sto se tice rase Ile de France. Upravo Zeljko je pomogao ovoj porodicu u njihovim prvim koracima sa ovom rasom , posto je nesebicno delio iskustva , savete i znanja. Da bi se poboljsala genetika ovaca , na farmi je uradjeno vestacko osemenjavanje elitnim semenom iz Francuske. Osemenjavanje je radjeno 1.9.2013 godine , pa se prvi rezultati ocekuju krajem januara. Farma ce , kao jedna od retkih i u buducnosti praktikovati metodu vestackog osemenjavanja da bi se dobio sto kvalitetniji priplodni materijal.Prilpodni materijal koji se dobio vestackim osemenjavanjem je vise nego odlican u pogledu kvaliteta i potencijala grla. Genetika iz Francuske je stigla i sada ostaje da se ona zadrzi i jos vise unapredi i poboljsa. Novo osemenjavanje Ile de France ovaca elitnim semenom iz Francuske od Seneza je uradjeno 1.6.2014 godine i ocekuju se slicni, a i bolji rezultati.Na osnovu obilaska terena, pregledanja raznih sajtova, foruma, prikupljanja informacija, pregledanje slika i snimaka predani tim "Farmije", zajedno sa strucnim licima sa Poljoprivrednog fakulteta odlucio je da za dosadasnji rad, pristup, savremene metode i tehnike, koje ova porodica koristi u ovcarstvu, kao i za grla koja poseduju dobijena je nagrada za najperspektivnija grla rase Ile de France u Srbiji. Tom priznanju doprineli su pozitivni komentari, pohvale i preporuke clanova organizacije "Farmia".
Kako bi se dobilo vrhunsko grlo sjajnih karakteristika uradjeno je novo vestacko osemenjavanje ovaca laparaskopskom metodom, ovoga puta se koristilo seme elitnog ovna iz Francuske selekcionisanog na mlecnost i plodnost. Osemenjavane su ovce i dviske koje su dobijene od prosle ture osemenjavanja. S obzirom da se do sada koristio elitni ovan selekcionisan na tovnost, ova nova genetika ce doneti zeljeni rezultat, grlo iz kombinacije tovnost/mlecnost/plodnost.


Farma ovaca Stanic je do sada, do 2016 godine pet puta koristila ovnove iz Francuske sto putem vestackog laparaskopskog osemenjavanja, sto prirodnim pripustom kako bi dosla do ovce koja po svojim karakteristikama ne zaostaje od ovce iz Francuske.Pojavila se mogucnost za uvoz ovaca direktno iz zemlje odakle ona i potice, dakle iz Francuske. Postavili smo neke uslove koje zelimo da se ispostuju prilikom odabira grla, uslovi su ispostovani i stvorile su se sve opcije za uvozovaca iz Francuske. Prilikom posete Francuske kupljene su ovce sampionskog porekla. Ovce i ovnovi koji su kupljeni sa istih farmi nisu u srodstvu, tako da se na nasem gazdinstvu sada nalaze vrhunske zivotinje iz Francuske razlicitih krvnih linija. Ovakav poduhvat je zahtevao mnogo vremena, novca, iskustva i strpljenja u nadi da ce se genetika maksimalno iskoristiti u buducnosti i da ce uvezene ovce pokazati sav svoj potencijal i samim tim unaprediti kvalitet kako naseg stada tako i generalno kvalitet ove rase u nasoj drzavi. Pored svega toga, ovaj poduhvat zahtevao je domaćina koji je organizovao sve i koji je iskoristio svoje prijateljstvo sa gospodinom od koga su ovce uvezene i ovom prilikom se zahvaljujem tom domaćinu Vladi Jovanoviću. Do pocetka 2018-e godine na gazdinstvu je uradjeno 7 puta laparskopsko osemenjavanja ovaca i svakog puta su se koristili sve kvalitetniji ovnovi iz Francuske sa sjajnim indeksima i može se reći da su sada ti jaganjci već apsolutno čiste Francsuke genetike, baš kao i ovi koji dolaze iz uvoza. Što se tiče uvoznih ovaca, one su decembra 2017-te godine jagnje po drugi put i rezultati su sjajni. Sagrađen je novi objekat na gazdinstvu sa znatno većim kapacitetom i shodno tome, želje su da u budućnosti stado raste i napreduje.
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Prijavite se
Ime

SifraZaboravili ste sifru?
Zahtevajte novu ovde.
Anketa za clanove
Najbolja rasa ovaca za Vas je:

Ile de France
Ile de France
78% [14 Glasova]

Sarole
Sarole
6% [1 Glas]

Virtemberg
Virtemberg
6% [1 Glas]

Cigaja
Cigaja
0% [0 Glasova]

Romanovska
Romanovska
6% [1 Glas]

Neka druga
Neka druga
6% [1 Glas]

Glasova: 18
Morate da se ulogujete da bi ste glasali.
Pocelo: 18.12.13
Posetite

735,664 poseta